managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vrouwen zijn samenwerkende wezens

Posted by managing21 on april 30th, 2007

Vrouwen zijn samenwerkende wezens. Dat zegt de Canadese Louise Doucet, acteur van het boek ‘Femmes au Travail’. Veel meer dan bij mannen, zijn voor haar de interprofessionele interacties bijzonder belangrijk. Maar Doucet voegt er aan toe dat dit ook een aantal gevolgen kan hebben, want dit kan volgens haar in een aantal gevallen leiden tot frustraties, irritaties, pesterijen en kliekjesvorming.

“Mannen en vrouwen hebben een afwijkende visie over het werk,” stipt Louise Doucet aan. “Voor een man bestaat het objectief erin zijn werk te doen en zijn doel te bereiken. Hij is niet echt bezig met interprofessionele relaties, tenzij die hem in staat stellen die doelstellingen gemakkelijker te bereiken. Voor een vrouw zijn echter de relaties op het werk daarentegen bijzonder belangrijk.”

Een vrouw heeft volgens Louise Doucet de neiging om gebeurtenissen in het dagelijks leven persoonlijk op te vatten. “Dat heeft ook zijn invloed op haar relaties met haar vrouwelijke collega’s,” voert ze aan. “Een vrouw heeft een langer geheugen. Ze stapelt emoties op, vergelijkt zichzelf met anderen en heeft de neiging om zichzelf minderwaardig te voelen indien haar zelfbeeld minder positief is. Dat kan tot een onevenwicht leiden.”

Louise Doucet stelt dat problemen vaak beginnen wanneer een vrouw zich door een vrouwelijke collega benadeeld voelt. “Ze gaat dan steun zoeken bij andere vrouwen en zal haar tegenstandster op allerlei manieren proberen te raken, zoals het onthullen van confidentiële zaken, het lanceren van geruchten en het vormen van kliekjes,” stipt de auteur aan in het magazine L’Internaute. “Het is een vorm van indirecte agressie.”

Wanneer er een kliekje is gevormd tegen één collega, zal deze volgens Louise Doucet geïsoleerd worden en zal ze bespied worden om haar tekortkomingen op professioneel vlak te ontdekken. “Ook zal men haar belangrijke professionele informatie onthouden of haar saboteren en bij leidinggevenden herhaaldelijk klachten neerleggen over haar functioneren,” voegt ze daar aan toe.

Om dergelijke situaties op de werkvloer te vermijden, moeten vrouwen elkaar volgens Doucet respecteren, maar ook voldoende communiceren. “Dat heeft niet alleen te maken met nadenken over irritaties tegenover een bepaalde collega, maar ook met elkaar praten over die storende elementen,” voert Doucet aan. “Bovendien mag men zich vooral niet laten verleiden tot het vormen van kliekjes.”