managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zimbabwe stopt zakenlui in de cel

Posted by managing21 on juli 9th, 2007

In Zimbabwe zijn 1.328 zakenlui gearresteerd omdat ze de voorbije twee weken de officiële prijscontroles hebben overtreden. De regering van Zimbabwe had bevolen dat de prijzen van een groot aantal producten gehalveerd moesten worden. Daarmee wil de overheid de inflatie van Zimbabwe, meer dan 3.700 procent, onder controle krijgen. Maar vele zakenlui zeggen dat ze daardoor onder de kostprijs zouden moeten werken.

Zimbabwe was ooit één van de best presterende economieën van Afrika, maar de voorbije jaren heeft het beleid van president Robert Mugabe voor een totale ontreddering gezorgd. Een nieuwe maatregel om de economie weer op gang te krijgen, is de halvering van de prijzen van een groot aantal producten. De politie moest strikt controleren of de wetgeving daadwerkelijk nageleefd wordt.

Vele Zimbabwezen maakten van de goedkope prijzen gebruik om massaal goederen in te slaan. Dat leidde bij veel producten dan weer tot een tekort aan goederen. Bovendien zouden de winkels hun prijzen na een bezoek van de politie opnieuw opgetrokken hebben. De bevolking wordt nu aangespoord om dergelijke praktijken bij de overheid te melden, zodat de overtreders opgepakt en gestraft zouden kunnen worden.

Tot de gearresteerden behoren medewerkers van de grootste bedrijven van Zimbabwe. In totaal zouden 33 toplui van het Zimbabwese bedrijfsleven al in de cel zijn opgesloten. Maar het bedrijfsleven voert aan dat de prijshalveringen de ondernemingen verplicht om onder de kostprijs te werken. Een aantal zaken heeft dan ook zijn deuren gesloten om de verliezen te beperken en een faillissement te vermijden.

Volgens de overheid is de gigantische inflatie van Zimbabwe het gevolg van ondernemingen die de prijzen vrijwillig opdrijven om het regime van Robert Mugabe te ondermijnen. Volgens economen is echter het beleid van Mugabe zelf dat de economie van het land in zware problemen heeft gebracht. Omringende landen werken nu aan enkele voorstellen om Zimbabwe uit het economische slib te halen.