managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Migraine weegt ook zwaar op de productiviteit van de economie

Posted by managing21 on mei 7th, 2018

Migraine kost de economie van Groot-Brittannië 86 miljoen verloren werkdagen. Bovendien moet rekening worden gehouden met een kost van nagenoeg 1 miljard pond aan uitgaven voor gezondheidszorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Work Foundation en wetenschappers aan de Lancaster University.

De onderzoekers merken op dat meer dan 23 procent van de volwassen in Groot-Brittannië aan migraine lijdt. Er wordt aan toegevoegd dat in het land bijna tweehonderdduizend aanvallen van migraine worden opgetekend. De aandoening is een belangrijke factor achter zowel absenteïsme en presenteïsme.

“Migraine is de meest voorkomende hoofdpijn-stoornis in Groot-Brittannië, die bovendien ook het vaakst tot een tijdelijke werkonbekwaamheid leidt,” zegt onderzoeksleider James Chandler, professor arbeidsgeneeskunde. “Bovendien moet worden vastgesteld dat het probleem het vaakst moet worden vastgesteld bij personen tussen vijftien en negenenveertig jaar. Dat is tegelijkertijd een periode waarin de mens de grootste productiviteit genereert. De aandoening kan dan ook een belangrijke impact hebben op de loopbaan en het gezinsleven van de slachtoffer, maar ook op de bredere economie.”

“Ondanks zijn sterke aanwezigheid en zijn negatieve impact, moet worden vastgesteld dat de problemen publiek en professioneel vaak moeilijk kunnen worden vermeden,” beklemtoont Chandler. “Tegelijkertijd moet ook worden vastgesteld dat het gezondheidssysteem het probleem vaak slecht beheert. Met een gepaste aanpak is de aandoening normaal behandelbaar. De overheid moet dan ook maatregelen nemen op de patiëntenzorg te verbeteren en het inzicht in het gezondheidsprobleem te versterken. Maar ook werkgevers dragen hier een verantwoordelijkheid, zodat het beheer van de aandoening op het werk beter kan worden georganiseerd. Op die manier kan ook de productiviteit worden beschermd.”

De onderzoekers merken nog op dat migraine moet worden gelinkt aan een aantal bijkomende kosten, die moeilijk zijn te kwantificeren. Daarbij wordt gewezen op mogelijke angstigheid tussen de aanvallen die een negatieve impact kan hebben op relaties en levenskwaliteit. Tevens wordt benadrukt dat de aandoening ook een negatieve invloed kan hebben op de carrière-ontwikkeling en daarmee op het inkomen van de patiënt. (Foto: Pixabay/Lukas Bieri)

Lees Verder