managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 19th, 2018

Het Duitse chemieconcern Basf investeert 10 miljard dollar in een nieuwe productiesite van dochtermerk Verbund in de Chinese provincie Guangdong. Het project is de grootste investering uit de geschiedenis van het concern. Na de sites in Ludwigshafen in Duitsland en Antwerpen in België wordt het Chinese project de grootste vestiging van Basf in de hele wereld. De nieuwe fabriek moet tegen eind volgend decennium volledig operationeel zijn. In eerste instantie wordt geïnvesteerd in een steamcracker, die jaarlijks één miljoen ton ethyleen moet produceren. In een latere fase volgen eenheden die moeten instaan voor een verwerking tot producten voor onder meer de consumentenmarkt en het transport.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google moet aan de Europese Unie een boete van 4,3 miljard euro betalen. Volgens de Europese Commissie biedt Google aan de ontwikkelaars van applicaties onvoldoende toegang tot het besturingssysteem Android van het bedrijf. Google gaat in beroep – In Frankrijk heeft investeerder Perwyn, gecontroleerd door de Franse oliegroep Perrodo, het voedingsbedrijf Isla Délice, producent van halal producten, overgenomen. De waarde van Isla Délice wordt geraamd op een bedrag van 80 miljoen euro – De beurswaarde van het ecommerce-bedrijf Amazon heeft voor de eerste keer het niveau van 900 miljard dollar overschreden. Amazon is na Apple het tweede bedrijf dat deze grens doorbreekt. De beurswaarde van Apple is gestegen tot 934 miljard dollar.

Tijdens de eerste helft van dit jaar werden in België 46,6 uren geteld waarin op het wegennet meer dan 300 kilometer files stonden. Het jaar voordien was er slechts gedurende 24,2 uren sprake van dergelijke lengte. Dat blijkt uit cijfers van Touring Mobilis – Supermarktketen Carrefour mag bij zijn reorganisatie gebruik maken van een systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van werk, gemeld. Door de maatregel kan Carrefour het aantal ontslagen bij de reorganisatie beperken – Blue-Bike, uitbater van deelfietsen, komt voor 84 procent in handen van de vervoersmaatschappij De Lijn. Blue-Bike was al voor 32 procent eigendom van De Lijn, die nu ook de participatie van 52 procent van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) overneemt.

Het Nederlandse winkelbedrijf Intergamma neemt 156 vestiging van de keten Gamma in België en Nederland over. De filialen werden overgenomen van het Ierse bouwconcern Cement Roadstone Holdings (CRH). Het vastgoed wordt door een Amerikaanse groep overgenomen – De Belgische tak van de Franse webshop 3 Suisses is failliet verklaard. Het faillissement was door de Franse groep Domoti, eigenaar van de webshop, aangevraagd. Er is een curator aangesteld. Die zou moeten nagaan of een overnemer zou kunnen worden gevonden – De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,6 miljard dollar, tegenover 2,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bleef ongeveer status-quo op 74 miljoen dollar.

De Amerikaanse financiële groep American Express heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10 miljard dollar, tegenover 9,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,3 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar – Het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 20 miljard dollar, tegenover 19,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,3 miljard dollar naar 2,4 miljard dollar – De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10,6 miljard dollar. Dat was een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 39 procent tot 2,4 miljard dollar.

Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) schrapt in zijn Duitse divisie ongeveer 3.300 banen. Daarmee wordt het Duitse personeelsbestand met ongeveer een derde afgeslankt. Vooral activiteiten op het gebied van gezondheidszorg en energie zouden worden geraakt – De Zwitserse horlogemaker Swatch heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet geboekt van bijna 4,27 miljard Zwitserse frank. Dat betekende een stijging met 14,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 66,5 procent tot 468 miljoen frank – De Zwitserse farmagroep Novartis heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 13,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van bijna 2 miljard dollar tot 7,8 miljard dollar.