managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on februari 16th, 2019

Ten laatste over negen jaar moeten Amerikaanse astronauten opnieuw naar de maan reizen. Dat heeft Jim Bridenstine, directeur van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa, gezegd. Daarbij zal worden samengewerkt met privébedrijven. Dit keer zullen de Verenigde Staten volgens Bridenstine een duurzame aanwezigheid op de maan uitbouwen, waarbij astronauten geregeld tussen de aarde en zijn satelliet zouden reizen. Over vijf jaar wil de Nasa al een onbemand ruimteschip op de maan laten landen. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau hoopt over zeven jaar ook het ruimtestation Gateway in een baan rond de aarde te kunnen brengen. De eerste astronauten landden vijftig jaar geleden op de maan.

De Europese luchtvaartmaatschappij Airbus heeft vorig jaar een omzet geboekt van 63,7 miljard euro. Dat was een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 30 procent op tot 3,1 miljard euro. Airbus leverde 800 vliegtuigen op, tegenover 718 exemplaren het jaar voordien – Acht werknemers van de Braziliaanse mijngroep Vale zijn in voorlopige hechtenis genomen voor hun aandeel in de dambreuk in Brumadinho eind januari. De arrestanten worden beticht van doodslag met verzwarende omstandigheden. Er is ook sprake van milieudelicten – Lotus Bakeries opent later dit jaar in de Amerikaanse staat North Carolina een fabriek. Met de bouw is een bedrag van 65 miljoen euro gemoeid. De fabriek wordt de eerste productievestiging van Lotus Bakeries buiten België.

Telenet heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 2,53 miljard euro. Dat is een stijging van 1 procent tegenover het jaar voordien. De winst liep met 9 procent op tot 1,32 miljard euro. De investeringen daalden met 6 procent tot 687,7 miljoen euro – Het luxewarenhuis Liberty in Londen wordt door zijn eigenaar BlueGem in de etalage geplaatst. Dat hebben Britse media gemeld. Voor het complex, gevestigd langs een inham van Regent Street, zou een prijs van 350 miljoen pond worden gevraagd – Het taxiplatform Uber Technologies heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 11,3 miljard dollar. Dat was een stijging met 43 procent tegenover het jaar voordien. Er was een winst van 370 miljoen dollar, tegenover een verlies van 4,5 miljard dollar het jaar voordien.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump de noodtoestand uitgeroepen. Die maatregel moet hem toe te laten om geld vrij te maken voor de bouw van een grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico. In de begroting waren de plannen van Trump geschrapt – In Noorwegen heeft de regering zijn toestemming gegeven om in Kvalsund, in het noordpoolgebied, een nieuwe kopermijn te bouwen. De Sami, een lokale bevolkingsgroep, had zich tegen de plannen verzet. Gevreesd wordt voor de graasgebieden van de rendieren – KBC Groep heeft het voorbije jaar 7,5 miljard euro inkomsten geboekt, tegenover 7,7 miljard euro het jaar voordien. De bank realiseerde een nettowinst van 2,57 miljard euro. Dat was 5 miljoen euro minder dan het jaar voordien.

De Belgische piloten van Ryanair hebben een voorstel voor collectieve arbeidsovereenkomst aanvaard. Het is de eerste keer dat de Ierse luchtvaartmaatschappij in België een dergelijk akkoord sluit. De overeenkomst regels de verloning en dienstroosters voor de volgende vier jaar – Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell neemt het Duitse bedrijf Sonnen, producent van thuisbatterijen, volledig over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Shell had vorig jaar al een belang in de Duitse onderneming genomen – De autofabrikanten Ford en Volkswagen naderen een akkoord over een samenwerking rond de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Ford had eerder al in het technologiebedrijf Argo AI geïnvesteerd. Ook Volkswagen zou nu in het kapitaal van Argo AI stappen.

De investeerders Hellman & Friedman en Blackstone hebben het Duitse bedrijf Scout24 overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,7 miljard euro. Scout24 is een uitbater van online marktplaatsen. Ook Naspers, Springer en Schibsted zouden interesse hebben gehad – De Amerikaanse voedingsgroep PepsiCo gaat zijn personeelsbestand afslanken. Ook worden een aantal fabrieken gesloten. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Voor de reorganisatie is over een periode van vier jaar een budget van 2,5 miljard dollar gereserveerd – In Rusland is de Amerikaanse investeerder Michael Calvey gearresteerd. Calvey is één van de oprichters van de investeerder Baring Vostok Capital Partners. Hij werd samen met vijf andere personen gearresteerd op verdenking van grootschalige fraude in een dispuut met de bank Vostochny Express.