managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Royal Mail krijgt zware concurrentie

Posted by managing21 on februari 27th, 2007

De Britse Royal Mail krijgt in de toekomst wellicht zware concurrentie van het Nederlandse postbedrijf TNT. Dat maakte immers bekend om zijn activiteiten in Groot-Brittannie gevoelig uit te willen breiden. Een definitieve beslissing zou in de eerstvolgende maanden vallen, maar TNT stelde dat experimenten in Glasgow en Manchester in ieder geval al heel positief waren uitgevallen.

TNT beschouwt Groot-Brittannie als één van zijn belangrijkste markten met een gezonde groei. Het Nederlandse postbedrijf verdeelt jaarlijks meer dan één miljoen poststukken op Britse bodem. Onder meer British Telecom zou voor zijn postbedeling van Royal Mail overgestapt zijn op TNT. Tot nu toe worden die poststukken voor de uiteindelijke aan-huis-bestelling alsnog overgedragen aan Royal Mail.

In de toekomst wil TNT dat echter veranderen. Het Nederlandse postbedrijf wil zendingen zelf ten laatste één dag na verzending op hun bestemming afleveren. Een definitieve beslissing daarover zal worden genomen wanneer alle resultaten van de experimenten in Glasgow en Manchester bekend zijn. TNT-topman Peter Bakker stelde echter dat het heel waarschijnlijk is dat de Nederlandse groep zijn diensten naar andere Britse steden zal uitbreiden.

Samen met een aantal andere private postbedrijven ondersteunt TNT trouwens een onderzoek van de Europese Commissie naar mogelijke overheidsfinanciering van Royal Mail, dat daardoor de concurrentie zou vervalsen. TNT zelf werd in Nederland 1989 geprivatiseerd, nadat de Nederlandse regering al zijn aandelen in het postbedrijf van de hand had gedaan. Royal Mail stelt dat in Nederland alleen TNT poststukken naar hun eindbestemming mogen brengen.

Volgens critici is TNT alleen geinteresseerd in de postbedeling in grote agglomeraties, maar geen belangstelling heeft voor de bediening van de minder lucratieve landelijke gebieden. Die minder interessante activiteiten zouden door Royal Mail verder gegarandeerd moeten blijven. TNT wil ook in Belgie op een aantal vlakken zwaardere concurrentie aangaan met De Post.